Een nieuwe collectie Πano's en Tritaren

Back Home Marcel's Site


<

Site onderdelen:

Memorabele BaarsjesBorrels

Πanos, Φolen, tritaren
Op deze pagina wordt een verontrustende collectie nieuwsoortige Πanos, Φolen, tritaren en andere welluidende instrumenten gepubliceerd...


Door Gido en Marcel               tekeningen: Gido           Geschokte reacties? Stuur Marcel een berichtje.
Gido Marcel

© ½ M.V.2 Akkermans en G.Mm/R2 Reisenstadt


De Πano's

De Φolen en Χtaren

De Blaasin- en uitstrumenten en overig


            Nog steeds niet uitgelachen? Breng dan ook een bezoek aan onze illustere pagina Cryptograppen en W.v.t.tt.K (voor fysici, mathematici en andere rare kwibi)!

De Πano's


Dit is een beaambare piano. Maar het is wel een beetje gewoon, he?

Op deze pagina zullen we enkele bijzondere, eigenaardige, verrassende, maar ook sfeervolle en welluidende piano's aan u voorstellen. Piano's die soms een uitdaging zijn te bespelen... ja, je moet er iets voor over hebben!

Beginnen we hieronder eerst maar eens met de de oplopende en aflopende piano. Van laag naar hoog of (voor linkshandigen) van hoog naar laag! Maar das natuurlijk logisch!

een piano

De Oplopende piano

oplopende piano

De Aflopende piano

aflopende piano

Lastiger te bespelen, maar zeker interessant: de inverse Piano

De Inverse piano (ofwel de Onaip)
Inverse piano

Nu een iets uitdagender piano: de golfpiano!

Bij het aanslaan van deze piano begint deze te golven, zondoende als het ware een geluidsgolf imiterend. (∗)   Deze piano stelt wel wat hogere eisen aan de pianist. Of dacht u misschien dat het bespelen van zo'n exemplaar gemakkelijk was?

Er kleven ook gevaren aan: wat te denken van resonantie! zie hieronder links wat er dan kan gebeuren! Een oplossing zien we rechts: een gedempte golfpiano

(∗) Okee dit klopt niet helemaal: een geluidsgolf is immers longitudinaal, en deze piano is eerder een transversale golfpiano. Maar goed, dat zijn details, he!

golf piano

De Golfpiano waarin resonantie optreedt

golf piano

De gedempte Golfpiano

gedempte golfpiano
golf piano longitudinaal

Vooruit, nog even de Longitudinale Golfpiano . Hier zien we een soort geluids(verdichtingsgolf) langs het klavier gaan

Probeer die maar eens fatsoenlijk te bespelen!konijndige piano

Wilt u zeer veel octaven kunnen bereiken? Dat kan!

Hoe langer de piano hoe hoger het bereik. Dit kan soms best een eindje lopen zijn naar de hoge C , hetgeen eisen stelt aan de conditie van de betreffende pianist. In principe kan men een piano natuurlijk zo lang maken als men zelf wil.

en zo komen we dan terecht bij de oneindige piano! Zie links hiervan

(PS. niet te verwarren met een Konijndige piano)

konijnen

Dit is de piano van ene Badr een keer overkomen (linksonder; wordt wel eens gekscherend de 'Badr-piano' genoemd). Maar elk nadeel hep se voordeel, en zo is de welbekende vleugelpiano ontstaan! (rechtsonder). Niet dat deze vliegen kan overigens, piano's kunnen maar matig vliegen, hij heet alleen maar zo.

De Badr

Badr piano

De Vleugelpiano

Vleugelpiano

opera fruitsalade

Eeeh ahum, dat was een intermezzo. Terug naar de piano's!

Hier dan toch een pronkstuk uit de collectie: de circulaire piano ! Deze piano kan goed door 2 of meer pianisten bespeeld worden, zelfs zonder dat ze elkaar hoeven te zien mocht dat problematisch zijn. Hoe werkt het? Heel simpel: met de klok mee: steeds lagere tonen. Tegen de klok in steeds hogere tonen.

circulaire-piano

Uiteraard zit ergens een punt waar de toonhoogte verspringt, als het ware een soort datumgrens van de piano. 'Is daar niets aan te doen?', was de vraag die we opgeworpen kregen. Natuurlijk wel! Dit leidde tot het meest geavanceerde ontwerp van de piano tot nu toe: de Spiraliserende piano's, kortweg de Spirano!

De Spirano (ontwerp 1)

Spirano

De Spirano (ontwerp 2)

Spirano (ontwerp 2)

U ziet hier de linksdraaiende en rechstdraaiende Spirano. Er is lang nagedacht over hoe het met het pianokrukje moet. U ziet ook hiervoor 2 ontwerpen: een krukje langs een soort heftruck, en een op- en afdraaiend krukje (met de voor de hand liggende nadelen die hierbij komen kijken zoals pianisten met hoogtevrees)... In een toekomstig ontwerp denken we aan een krukje dat langs de piano zelf omhoog of omlaag spiraliseert, maar dit is vooralsnog technisch ingewikkeld, ook qua bespelen van de Spirano.inwendig circulaire-piano

Nog even 2 leuke varianten op de circulaire piano. Hier links: de inwendige circulaire piano (uiteraard met een speciale pianisteningang). Ook door meerdere pianisten te bespelen, die in dit geval wel beter met elkaar contact kunnen houden. In sommige ontwerpen worden ook wel eens 4 schijnwerpers in de binnen-arena van de piano geplaatst. Handig voor een nachtelijk concert!

Nog een variant van de circulaire piano zien we hieronder: de circulaire piano met horzontale spin. circulaire-piano vertikaalBlaast u maar even uit ondertussen (de blaasinstrumenten komen later nog, overigens), het is ook wat veel informatie ineens, he?

Goed, verder naar de klavieren

Het Klavier

Klavier

Hier links zien we het welbekende klavier. U ziet, deze is door 4 pianisten te bespelen. Varianten daarop zijn de Kladrie, en de Klazes - zie hieronder (niet te verwarren met de volkszanger Andre Klazes). Ja zo kunnen we nog oneindig veel varianten bedenken nietwaar, zolang het praktisch blijft... Qbusje4

Het Kladrie

Kladrie

Het Klazes

Klazes


Nou dat waren wel weer genoeg piano's. We zullen het subject van de piano's nu een beetje achter ons laten

Exit piano
Héé, zagen we er daar laatst niet één van over de ℏ rijden? Dat is een bruggetje...!
Naar de Cryptograppen (voor fycici, mathematici en andere rare kwibi)! bruggetje

Hela, nog een nagekomen Πano. We schatten uit rond 1990.

Nog een piano - Piano1992

Naar Boven


Φolen en Χtaren


Laat ons nu overgaan op de snaarinstrumenten - de Violen en Gitaren!


En hier is ie dan... de gitaar! Eveneens een beetje gewoon, he? Laten we ons even uitleven!

een Gitaar

De Gitaar!

een Gitaar

De Bitaar

Bitaar

De Tritaar

Tritaar

De Multitaar

Multitaar

Voor geoefende spelers die erg snel met de vingers zijn is hier de Gitaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar!

De Gitaaraaaaaaaaar


Dan volgen nu 2 heel speciale ontwerpen: de 18-vingerige gitaar (ook wel de 18-snarige) voor de draagkrachtigen onder ons, en de 1-snarige, die juist voor de (letterlijk) minder draagkrachtigen gebruikt kan worden. Deze laatste is overigens ook zeer geschikt voor vuurwerkslachtoffers!

De 18-vingerige gitaar ook wel de 18-snarige !

De 18-snarige gitaar

De 1-Snarige gitaar , geschikt voor vuurwerkslachtoffers

 1-Snarige gitaar

Langzaamaan gaan we dan van de gitaren naar de violen, maar om de overgang niet al te abrupt te laten plaatsvinden, doen we dat via de Vitaar

De Vitaar een kruising tussen een gitaar en een viool

Vitaar

Hieronder dan toch enkele violen, allereerst natuurlijk de gewone Viool en daarnaast de wonderlijke de FIFIool (ook wel Φφool)

De Viool

Viool

De FIFIool (φφool) vernoemd naar ons Fifi, ach waar zou Fifi toch gebleven zijn??

Fifiool

De Triool (in de volksmond ook wel the boomerang genoemd, maar da's frivool)

Triool

De Frivool voor de uiterst geoefende speler, kijk eens wat een mogelijkheden!!

FrivoolEeh dit kan volgens ons niet de bedoeling zijn. In ieder geval niet uit onze collectie!

Gitaar-id-waar

Naar BovenBlaasin- en uitstrumenten en overig


Hier een aantal traditionele blaasinstrumenten - u kent ze wel: de Trompet, de Tuba en de Fluiuiuiuiuit!

Trompet Tuba
Fluit


Een bijzonder blaasinstrument, produceert vreemd genoeg soms beltoontjes - de TeleTuba (links het eenvoudige model, rechts voor gevorderden)

De TeleTuba

TeleTuba

De Tele2Tuba

Tele2Tuba


We naderen de finale, maar niet na eerst nog een subtiel setje instrumenten te hebben aangestipt: de Angel, Biangel en Triangel (zie onder v.l.n.r.). Overigens komen Angel en Triangel vaak als setje voor (rechts).

Angel, Biangel en Triangel

angel biangel en triangel

de Wangel (..hm...OK, dit is een Inside joke...)

Wangel

Standaard Angel en Triangel setje

(Tri)angelEn zo komen we aan het eind van het boeiende instrumentenverhaal... komen er ooit, ooit, ooit nog nieuwe instrumenten in de maak...?

Met dit bijzondere Blaasuitstrument blazen we dan ook het verhaaltje uit! Hoe maak je van een blaasinstrument een blaasuitstrument?
Gewooon, een kwestie van de schakelaar op 'UIT' zetten! Is het definitief het einde van dit verhaal... misschien, misschien....

Het Blaasuitstrument (uniek model met speciale Cliffhanger stand)

Het BlaasuitstrumentZet de knop in de 'misschien' ofwel de cliffhanger stand! Wie weet komt er dan ooit een To Be Continued In The Next Season...!!!

... en toen?

(... 4 jaar later...)


En JAWEL, er KWAM een vervolg:

...ga snel door naar de pagina Cryptograppen en W.v.t.tt.K (Wat Verder Ter TekenTafel Kwam) , voor fysici, mathematici en andere rare kwibi!


"Tussen twee haakjes ( hoe laat is het eigenlijk? Half drie!? O JEEE, Hooooog tijd om het haakje weer te sluiten! )"

Naar Boven


Back home Marcel's site


Visitors [Until end 2021, obsolete]: 3626
Visitors (current vistors) [stats from whos.amung.us as of nov 2022]: